Hondenverzekering Franse bulldog? Hier moet je op letten

Hondenverzekering Franse bulldog? Hier moet je op letten

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond te laten verzekeren. En dat is natuurlijk niet voor niets: onvoorziene dierenartskosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Je moet er altijd vanuit gaan dat je naast de standaard dierenartskosten ook onvoorziene kosten gaat maken voor je trouwe viervoeter.

Ben jij ook aan het overwegen om een hondenverzekering voor je maatje af te sluiten? Maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Wij zetten graag alles voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het verzekeren van je hond en waar je allemaal rekening mee kunt houden.

De aanschaf van een hond

Het begint al bij de aanschaf van je hond. Heb je al een specifiek hondenras in gedachten waar je voorkeur naar uitgaat? Of wil je aanschaf van het ras misschien wel laten afhangen van de verzekeringsmogelijkheden? Verschillende hondenrassen hebben namelijk erfelijke ziektes of problemen in het ras zitten. Over het algemeen geldt dat de meer extreme hondentypes meer gezondheidsproblemen hebben. Honden worden meestal als volgt opgesplitst:

 • hele grote honden, zoals de Great Dane, Newfoundlander en St. Bernard;
 • hele kleine honden, zoals de Chihuahua, Poedel, Keeshond en de Maltezer;
 • korte snuiten, zoals de Franse en Engelse Bulldog, Mopshond en Shih Tzu;
 • korte pootjes, zoals de Teckel, de Bassethond en de Schotse terriër;
 • veel huidplooien, zoals de Chow Chow, de Mastiff en de Engelse en Franse Bulldog.

Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van een hondenverzekering goed de eventuele voorwaarden en/of uitsluitingen die voor het door jou gewilde ras gelden te checken. Wat wordt er bijvoorbeeld wel vergoed en wat juist niet? En wat is dus uiteindelijk wel voor jouw eigen rekening? Voor de Franse bulldog is zeker het goed om te kijken of behandelingen voor Brachycephaal Obstructief Syndroom of ‘BOS’ niet uitgesloten worden.

Preventieve zorg: wel of niet vergoed door hondenverzekering?

Een hond heeft een efficiënt voortplantingsstelsel: in het wild kunnen er wel twee nesten per jaar geboren worden van zes of meer pups. In een thuisomgeving wil je dat waarschijnlijk niet, maar dat betekent wel dat het voortplantingsstelsel er klaar voor is. Omdat het niet gebruikt wordt, kunnen er ziektes en problemen ontstaan. Denk aan schijnzwangerschap, ontstekingen en in het ergste geval zelfs tumoren. Een oplossing is om honden te laten steriliseren/castreren. Hierdoor wordt het voortplantingssysteem bij teefjes platgelegd, de levensverwachting verlengd en de kans op ongewenste dracht en vele kwaaltjes en ziektes nagenoeg nihil.

Wil je preventieve zaken als sterilisatie en castratie laten vergoeden? Houd er dan rekening mee dat dit niet bij iedere verzekeraar mogelijk is. Bij PetSecur is het bijvoorbeeld wel mogelijk om je hond hiervoor te verzekeren vanaf een contractlooptijd van 60 maanden.

Welke zorgkosten voor je hond kun en wil je dragen?

Net zoals de zorgkosten voor ons als mensen toenemen, nemen ook de zorgkosten voor huisdieren (zowel voor honden en katten als voor knaagdieren en vogels) enorm toe. Omdat een hond steeds vaker een volwaardig lid van het gezin is, gunnen we ze dan ook de beste zorg wanneer dat nodig is. Maar wat kost een bezoekje aan de dierenarts gemiddeld eigenlijk?

Bron: PetSecur

Preventieve zorg

Preventieve zorg is gericht op het voorkomen of beperken van schade aan de gezondheid van je hond. Denk bijvoorbeeld aan:

 • inentingen (25-130 euro);
 • het laten steriliseren of castreren (160-290 euro);
 • een jaarlijkse gezondheidscheck waar de algehele conditie, de huid en de vacht, de oren, het darmkanaal en het gebit gecontroleerd worden (30-50 euro).

Orthopedie

Orthopedie, chirurgie bij bot- en gewichtsproblemen, komt vaak voor bij honden. Denk aan knieoperaties, fracturen en botbreuken. Behandelingen die uitsluitend door ervaren, speciaal daarvoor opgeleide specialisten uitgevoerd kunnen worden en dus vaak een kostbare ingreep zijn. Voor een knieoperatie betaal je gemiddeld € 1200,- en de kosten voor een heupoperatie kunnen oplopen tot € 3500,-.

Chirurgie

Bij een chirurgische ingreep wordt je hond onder plaatselijke of volledige verdoving geholpen met een medisch probleem. Denk aan het verwijderen van tumoren (€ 950,-) of een darmoperatie (€ 850,-). Kosten kunnen afwijken door de aard en de complexiteit van de ingreep en het gewicht van jouw hond.

Gebit

Honden in het wild eten ander voedsel en op een andere manier dan bij jou thuis, waardoor het gebit al gereinigd wordt. Honden als huisdieren hebben kans op tandplak, tandsteen en cariës. Laat daarom periodiek het gebied van je hond controleren en reinigen om deze gezond te houden. Het trekken van tanden en kiezen kost gemiddeld € 175,- en gebitsreiniging € 120,-.

De medische kosten voor je hond kunnen dus flink oplopen. Het is dan ook verstandig om je hond (gedeeltelijk) te laten verzekeren. Ga daarom voor jezelf na welke kosten je eventueel zelf kunt of wilt dragen en stem hier het pakket voor de hondenverzekering op af.

Hond verzekeren of zelf sparen?

Een hond kost geld. Je betaalt voeding, een jaarlijks bezoek aan de dierenarts, gebitsbehandelingen en meer. Kosten waar je niet aan ontkomt, maar die ook nog wel te overzien zijn. Maar is er sprake van een ongeval of een ziekte? Dan kunnen deze kosten oplopen tot duizenden euro’s. Waar haal je dit geld vandaan? Heb je een goede verzekering voor je hond afgesloten of zorg je zelf voor een spaarpotje?

Weeg de voor- en nadelen van een hondenverzekering goed af tegen de voor- en nadelen van zelf sparen, voordat je een besluit neemt. Want je denkt misschien dat je met een verzekering op de lange termijn duurder uit bent, maar dat is in de werkelijkheid zeker niet altijd het geval.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Daan betaalt gemiddeld 360 euro per jaar aan een ziektekostenverzekering voor zijn hond Boris. Boris, een Franse bulldog, is zes jaar oud en heeft een heupoperatie nodig. Die operatie kost ongeveer 3500 euro. Een flink bedrag. In zes jaar tijd heeft Daan inmiddels 1900 euro uitgegeven aan de verzekering voor Boris. Dit betekent dus dat Daan 1350 euro minder kwijt is dan wanneer hij alles uit zijn eigen zak zou moeten betalen. En mocht zijn hond Boris binnen bijvoorbeeld een jaar weer gezondheidsproblemen krijgen, dan worden deze behandelingen ook gewoon gedekt met behulp van de verzekering.

De voor- en nadelen van een hondenverzekering

Het verzekeren van je hond heeft een aantal voordelen:

 • Je weet zeker dat de kosten voor medische zorg zijn gedekt. Je komt dus niet meer voor onaangename verrassingen te staan en weet zeker dat je hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.
 • Je hebt de kosten in de hand, omdat je maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit gaat gewoon mee met de grote hoop maandelijkse afschrijvingen.
 • Je kiest zelf de dekking en bepaalt dus zelf welk maandelijks bedrag je betaalt.

Ingeborg, Franse bulldog Bella

“Een Franse bulldog staat erom bekend dat ze regelmatig last hebben van ‘kwaaltjes’. Door de stompe neus en de korte pootjes kan dit ras wel wat kwaaltjes met zich meebrengen. Bij de één natuurlijk wat meer dan bij de andere. Maar dat stompje neusje is ook zo schattig, vandaar de keuze voor mijn Bella. Om hoge kosten tegen te gaan, heb ik de keuze gemaakt om een goede hondenverzekering af te sluiten. Tot nu toe heb ik gelukkig nog niets meegemaakt met mijn dame, maar al met al heb ik nog geen moment spijt gehad van de verzekering die ik voor haar afgesloten heb.”

Maar het heeft ook een aantal nadelen:

 • Je betaalt maandelijks een bedrag aan premie voor je hondenverzekering. Dit geld ben je sowieso kwijt: of je nou wel of geen gebruik gemaakt hebt van medische zorg voor je hond.
 • Heb je een oudere hond met kwaaltjes? Dan kan de verzekering best prijzig zijn.
 • Door rasgerelateerde aandoeningen kunnen niet alle hondenrassen verzekerd worden.

De voor- en nadelen van zelf sparen

Het zelf aanleggen van een spaarpotje heeft natuurlijk ook voor- en nadelen. Het grootste voordeel van zelf sparen? Wanneer je uiteindelijk toch geen geld nodig hebt voor de medische zorg van je hond, heb je een mooi spaarpotje opgebouwd. Het grootste nadeel is dat je wel echt een ijzeren discipline moet hebben om én maandelijks een bedrag apart te zetten én om ook echt niet aan het geld te komen dat je opzij hebt gezet.

Het belang van jouw hond staat voorop

Verlies nooit het belang van jouw hond uit het oog. Niet alles wat diergeneeskundig mogelijk is, is ook in het belang van jouw dier in een specifieke situatie. Twijfel je hieraan? Ga dan zeker in overleg met je dierenarts of vraag een second opinion aan!

Uitsluitingen per ras

Sommige rassen staan er om bekend dat ze rasgerelateerde aandoeningen hebben. Bij de Franse Bulldog betekent dit bijvoorbeeld dat Brachycephaal Obstructief Syndroom of ‘BOS’ (benauwd door stompe schedel), atopie (omgevingsallergie) en intervertebrale discusdegeneratie (aandoening aan tussenwervelschijven) niet altijd vergoed worden vanuit de verzekering.

Welke pakket past het beste bij je hond?

Ben je overtuigd van de voordelen die een verzekering voor je hond te bieden heeft? Dan wordt het de hoogste tijd om het juiste pakket te kiezen. Een pakket dat het beste bij jouw hond én bij jou past.

Verschillende verzekeraars:

PetSecur

Bij PetSecur kan je kiezen uit een Basis, Standaard of Extra pakket. Naast deze pakketen kan je ook nog aanvullende verzekeringen toevoegen voor het gebit, crematie en/of castratie/sterilisatie.

Petplan

Bij Petplan kun je kiezen uit een Basis, Plus, Totaal of Ongevallen Pakket. Afhankelijk van het gekozen pakket kan je de verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Kijk hier wat er in het door jouw gekozen pakket vergoed wordt.

Dierenverzekering.nl

Bij dierenverzekering.nl kun je ook kiezen uit drie verschillende pakken: Basis, Plus en Top. 

Bekijk hier het vergoedingsoverzicht en bepaal welke dekking het beste bij jou en je huisdier past.