Wat betekend een droge neus bij Franse bulldog?

Wat betekend een droge neus bij Franse bulldog?

Franse bulldog droge neus: waar wijst dit op?

In dit artikel over ‘Franse bulldog droge neus’ kom je te weten waarom sommige Franse bulldogs last hebben van een droge neus en wat je er kan aan doen.

De meeste gezonde Franse bulldogs hebben een vrij natte en gladde neus, maar toch wijst een droge neus niet altijd op een aandoening.

De uitzonderlijke reukzin van een hond

Wist je dat de reukzin van een hond bijna een miljoen keer beter is dan die van de mens? Een hond heeft bij het ruiken een veel hogere ademhalingsfrequentie, bijna driehonderd keer per minuut, en kan door continu voorwaarts lucht binnen te halen en zijwaarts lucht buiten te laten constant geuren waarnemen.

Daarbij komt nog dat de slijmvliezen binnen in een hondenneus maar liefst tussen de honderdvijftig en driehonderd miljoen geurcellen bevatten. Deze geurcellen bevatten dan weer geurreceptoren waardoor een hond in staat is heel veel verschillende geuren waar te nemen.

Wat ook bijzonder is, is dat een hond ‘in stereo’ ruikt. Hij kan dus zowel van beide kanten verschillende geuren opnemen. Een hond met een lange neus heeft over het algemeen een betere reukzin dan een hond met een korte neus. Onze vriend, de Franse bulldog, zal dus niet zo goed kunnen ruiken als bijvoorbeeld een labrador.

Waarom is een hondenneus nat?

De neusspiegel van een hond is vrij dik en bekleed met een opperhuid die kliertjes bevat die de neus vochtig houden. Daarnaast wordt de neus ook vochtig door overtollig traanvocht. Dit komt via de traanbuis in de neus van de hond terecht.

Hoe komt een hond aan een droge neus?

Als je Franse bulldog last heeft van een droge neus, kan dit wijzen op een verstopping van de traanbuis waardoor het traanvocht niet meer tot bij de neus geraakt. Een middenoorontsteking kan ook soms zorgen voor een droge neus, net als bepaalde huidaandoeningen of ontstekingen.

Meestal heeft de droge neus van een Franse bulldog echter een onschuldiger oorzaak. Zo is het perfect mogelijk dat je Franse bulldog een droge neus krijgt wanneer die in een kamer met een slechte luchtventilatie ligt te slapen. Ook wanneer het heel warm is, kan je Franse bulldog een droge neus krijgen.

Hoe behandel je een droge neus?

Als je opmerkt dat de neus van je Franse bulldog vaak droog is, is het belangrijk deze soepel te houden om te voorkomen dat er zich korsten en verdikkingen op de neus gaan ontwikkelen. De neusspiegel van een Franse bulldog soepel houden doe je het best door de neus regelmatig in te smeren met een vocht inbrengende crème.

Doe dit niet met een te sterk geurend product. Een hond ruikt immers al veel beter dan een mens en een sterk geurende zalf op zijn neus zal hij helemaal niet prettig vinden. Uierzalf, amandelolie of vaseline zijn perfecte producten die je hiervoor kan gebruiken.

Een Franse bulldog met een droge neus hoeft dus helemaal geen reden te zijn tot ongerustheid.